Wijngeschenk kopen – om je zakelijke relaties te verrassen

Wijn geven als een kerstgeschenk kan natuurlijk, maar eigenlijk kom je met wijn als relatiegeschenk elke maand van het jaar wel goed over. Wijn is verbonden met cultuur, met het goede leven, met fijn tafelen en met een leuk gesprek. Een kwaliteitswijn laat je genieten van het leven, letterlijk in alle geuren en kleuren. Want er is niet alleen rode en witte wijn. Of rosé. Je kunt ook opvallen met een wijngeschenk kopen door ‘gele wijn’, de vin jaune uit de Franche Comté. Of ‘met vin gris’, de grijze wijn uit Lotharingen of de Camargue. 

Zwaar op de maag of licht over de tong

De ene wijn is de andere niet. Wil je je wijngeschenk lichtvoetig en fris houden? Probeer dan een rode wijn van de druif cabernet franc te vinden. Of een witte sancerre. Wil je juist een kloeke wijn met schouders offreren? Dan heb je bij de nebbiolo-wijnen rond Turijn geschikte zware ‘jongens’. Zowel de barolo als de barbaresco worden van de nebbiolo gemaakt. Een ander stevig werkpaard onder de wijnen komt van Châteauneuf-du-Pape. Ook een stoere bandol, gemaakt niet ver van Marseille, is dan een aanrader.

Wijngeschenk kopen als fles en kurkentrekker

Iedereen aanvaardt graag een goede wijn, gelegen in een chic kistje. Maar het is jou als ondernemer er natuurlijk aan gelegen om met die wijn de associatie te maken richting jouw producten of dienstverlening. Een relatiegeschenk gaat pas werken als die jouw business adverteert. Dat lijkt soms moeilijk omdat je geen enkele connectie kunt ontdekken tussen jouw bezigheden en wijn. Dat maakt niet uit want dan geef je je relaties gewoon een goede wijn, of die nu uit Chili komt, uit Australië of uit Zwitserland (ja, ook in Zwitserland maken ze prima wijnen!). En bij het geschenk voeg je dan een hele handige maar ook mooie kurkentrekker. Die je met je logo en een klinkende slogan laat bedrukken. De fles wijn is snel leeg, maar de kurkentrekker zal als ambassadeur van je bedrijf waarschijnlijk nog heel lang meegaan. En elke keer als daarmee weer een wijntje wordt opengetrokken, komen jouw logo en bedrijfsnaam weer even in de aandacht te staan.

Wijngeschenk kopen en daarmee associëren

Het kan zijn dat je op de een of andere manier een band hebt met een bedrijf in het buitenland. Of dat je kantoor ook buitenlandse afdelingen heeft. Check even welke mogelijke associatie je met een bepaald land of een bepaalde streek in het buitenland kunt hebben. Heb je een land of streek gevonden, bekijk dan of er ook wijn wordt gemaakt. Je kunt dan de wijn uit de betreffende streek als geschenk aanbieden. Waarbij je bijvoorbeeld een leuk boekje doet, met wijnwandelroutes uit die streek. Zo’n geschenk leidt tot een avondje heerlijk nippen aan de wijn maar wellicht ook tot een hele vakantie wandelen door de wingerd. Schrijf in het boekje een persoonlijke boodschap met handgeschreven ook de naam van je bedrijf. Het zal zeker gewaardeerd worden.

Het kistje kan het ‘m doen

Ga voor je relaties een wijngeschenk kopen in zo’n fraai houten kistje. Bijvoorbeeld eentje die van binnen bekleed is met fluweel. Ook als de fles leeg is, blijft het kistje net zo mooi. En is daarom moeilijk weg te gooien. Vaak wordt zo’n kistje dan gebruikt als opbergdoos. Natuurlijk heb jij mooi subtiel aan de buitenzijde je eigen logo in laten graveren. Over attentiewaarde gesproken.

Liever een biergeschenk kopen? Ook dat kan!