Wat is het gevaar van de zon voor je huid?

Het is zo aangenaam. Het voorjaar komt. Een lekker zonnetje erbij. En genieten maar. Het zonlicht op je huid voelt lekker warm en aangenaam. En je wordt er ook nog eens extra vrolijk van. Toch zit er keerzijde aan dat zonlicht. Er is namelijk een gevaar van de zon op je huid.

 

Straling die je niet kunt zien of voelen

 

Ons zonnestelsel draait letterlijk om de zon. Het gevaarlijkste deel van de straling van de zon is de ultraviolette straling. Deze straling is net zoals infrarode straling niet zichtbaar voor ons menselijk oog. Het enige verschil is dat je infrarode straling wel kunt voelen, dat namelijk de warmte die je voelt wanneer je de zon op je huid voelt.

 

Verbranding en jeuk

Het feit je ultraviolette straling niet kunt zien of voelen, maakt deze zo lastig. Pas als je heel veel straling hebt gehad, voelt je huid een beetje branderig. Zonnebrand dus. Bij een hele erge verbranding wordt je huid ook nog eens pijnlijk en gaan er cellen van je opperhuid dood.

 

Overigens zijn er ook veel mensen die helemaal niet tegen zonnestralen kunnen. Zij krijgen altijd een jeukende huiduitslag met rode vlekken of bulten, soms zelfs blaren. Zij hebben last van zonneallergie.

 

Jong velletje

Een huid die regelmatig onbeschermd in de zon is, zal snel verouderen. Huidveroudering is een langzaam en geleidelijk proces. Je merkt het meestal nauwelijks. Totdat er plotseling pigmentvlekken of rimpels komen. Daarnaast vergroten de UV stralen ook de kans op huidkanker vergroot. Huidkanker is de laatste jaren wereldwijd enorm toegenomen, vooral bij mensen met een blanke huid. 

 

Gewoon leuk

 

Is er dan helemaal niets leuks aan de zon? Jawel, er zijn ook voordelen van zonlicht. Zo maak je door de UV stralen vitamine D aan. Dat is gezond en belangrijk voor onze botten. Een tekort aan vitamine D kan zorgen voor botontkalking en eventueel zelfs botbreuken. 

 

Verder is de zon gewoon lekker voor je humeur. De meeste mensen voelen zich gelukkiger en blijer wanneer zij de zon zien en voelen. Het zorgt voor de aanmaak van endorfine. En voor sommige huidaandoening zoals psoriasis en eczeem kunnen UV stralen helpen. Meestal is dat dan wel op therapie basis en niet in de volle zon, dat is namelijk niet goed te doseren en controleren.

 

Bij BrushonBlock.be bestel je allerlei producten om je huid te beschermen tegen de zon.

Aanbevolen artikelen