Wil jij stoppen met alcohol drinken? Raadgeving voor als je hier hulp bij wilt

Drink je regelmatig? Of vind je alcohol drinken uberhaupt onwenselijk? En wil je daarom stoppen met alcohol drinken? Als je worstelt met een alcoholverslaving of een te hoge consumptie, dan ben je zeker niet de enige. Alcoholisme is een serieuze ziekte die grote schade kan veroorzaken, zowel emotioneel als fysiek. Het overwinnen van een verslaving is niet altijd makkelijk en het kan een enorme uitdaging zijn om de eerste stap te zetten en hulp te zoeken. In dit artikel ga ik het hebben over de voor- en nadelen van het zoeken van hulp bij alcoholisme, zodat jij een weloverwogen beslissing kan maken.

Voordelen van het zoeken van hulp

Behandeling en begeleiding

Een van de belangrijkste voordelen van het zoeken van hulp bij alcoholisme is dat je toegang hebt tot professionele behandeling en begeleiding. Deskundige hulpverleners zijn getraind om jou te helpen jouw verslaving te begrijpen en te overwinnen. Zij kunnen je helpen bij het ontwikkelen van een persoonlijk behandelingsplan dat specifiek op jou is afgestemd. Dit kan variëren van medicatie en therapie tot groepssessies en andere activiteiten.

Ondersteuning

Als jij zoekt naar behandeling voor alcoholisme, vind jij jezelf vaak in een omgeving waar je omgeven bent met mensen die begrijpen wat jij doormaakt. Dit kan een enorme opluchting betekenen voor mensen die zich vaak alleen voelen tijdens hun gevecht tegen alcohol. Bovendien krijg je ondersteuning van gelijkgestemden en van deskundigen gedurende jouw herstelproces.

Positieve veranderingen

Als jij jouw verslaving erkent en hulp zoekt, zet je de eerste stap naar een nieuw leven. Het zoeken naar hulp is een daad van kracht en moed; het geeft jou de kans om te werken aan positieve veranderingen in jouw leven. Je begint met het ontwikkelen van nieuwe gewoontes, waarmee je positieve veranderingen aanbrengt in jouw relaties, carrière en gezondheid.

Nadelen van het zoeken van hulp

Kostbaar

Helaas zijn professionele behandelingen meestal niet gratis en kunnen ze in sommige gevallen erg duur zijn. Het kan zelfs zo zijn dat de kosten voor behandeling niet door jouw verzekering gedekt worden. Dit kan voor sommigen een obstakel zijn om hulp te zoeken. Het is echter belangrijk om te bedenken dat financiële hulp beschikbaar kan zijn, dus laat de kosten jouw keuze niet beïnvloeden.

Stigma

Er rust nog altijd een stigma op verslaving en mensen die hieraan lijden. Sommige mensen kunnen angstig zijn dat hun verslaving bekend wordt bij vrienden, familie of collega’s. Hoewel de samenleving een stuk meer begrip heeft gekregen voor verslaving, kunnen mensen zich nog steeds schamen om toe te geven dat zij professionele hulp nodig hebben.

Emotioneel uitdagend

Het kan heel emotioneel uitdagend zijn om professionele hulp te zoeken en jouw verslaving onder ogen te zien. Velen worstelen jarenlang voordat zij de stap nemen om hulp te zoeken. Het is belangrijk te begrijpen dat dit normaal is en dat jij niet alleen bent. Het delen van jouw gevoelens en jouw verhaal kan een ervaring zijn die alle emoties opwekt. Maar vergeet niet: het is het begin van het proces van het genezen van jouw verslaving.

Samenvattend

De voordelen van het zoeken van hulp wegen ruimschoots op tegen de nadelen. Zelfs de nadelen, zoals de kosten en het stigma, mogen jou er niet van weerhouden om hulp te zoeken. Het overwinnen van alcoholisme is een zware strijd, maar het is haalbaar. Het is belangrijk om te onthouden dat hoe langer je wacht om hulp te zoeken, hoe moeilijker het wordt. Zoek een betrouwbare hulpbron in jouw gemeenschap en neem die eerste belangrijke stap vandaag nog. Er is niets stoerder dan het erkennen van jouw problemen en de beslissing te nemen om er iets aan te doen.

 

Bron: https://www.connection-sggz.nl/

Aanbevolen artikelen